Τους τυφλώνει ο φανατισμός, είναι ηλίθιοι ή και τα δυο μαζί;;

 

Δεν είναι μυστικό πως η ελληνική κοινωνία έχει βυθιστεί στον φανατισμό και την πόλωση, εξάλλου οι καιροί που ζούμε δημιουργούν εύφορο έδαφος για τις παθογένειες που αναφέρθηκαν. Οι μικρές επιμέρους κοινωνίες που συνθέτουν την κοινωνία μας λειτουργούν σαν μικρογραφίες της και μελετώντας τις διεξοδικά μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί. Μια λοιπόν από αυτές τις μικρές επιμέρους κοινωνίες είναι και η ομάδα ατόμων που ακούνε ραπ μουσική. Ίσως για να είμαστε δίκαιοι, μπορούμε να ξεχωρίσουμε αυτούς που απλά ακούνε με αυτούς που όχι μόνο ακούνε αλλά έχουν ενεργό ρόλο στον σχολιασμό της επικαιρότητας. Όλα καλά μέχρι εδώ, τούς θέλουμε και τους χρειαζόμαστε όλους αυτούς. Τι γίνεται όμως όταν ο σχολιασμός και η ενασχόληση με τα τεκταινόμενα της ‘φάσης’ ξεφεύγει από την “αθώα καζούρα“ και φτάνει στα όρια του δογματισμού;

Αφορμή για το παρόν κείμενο είναι το πρόσφατο βίντεο που ανέβηκε στο Askunkfunk Giz Youtube Channel με τίτλο “Τηλεφωνική συνομιλία με Light #FakeInterviews 1. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αρχική ιδέα για τέτοιου είδους “συνεντεύξεις“ είναι εμπνευσμένα από τον μεγάλο Τζίμη Πανούση και τις “Αληθινές συνεντεύξεις“. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιεί ένα παλιότερο βίντεο από τον Αύγουστο του 2018. Να θυμίσω πως η συγκεκριμένη περίοδος ήταν λίγο πριν ξεσπάσει το “beef“ μεταξύ των Light και Snik και ένα έμπειρο μάτι μπορούσε να διακρίνει το ύφος των δημοσιεύσεων και των δυο πλευρών οι οποίες έκρυβαν νεύρα, σπόντες και γενικότερα η κατάσταση μύριζε μπαρούτι. Επίσης, εκείνη την περίοδο παρατηρούταν ένα “σαμποτάζ” στα κομμάτια της Capital, τα κομμάτια με το που κυκλοφορούσαν στο Youtube σε λίγες ώρες “φλαγκαριζόντουσαν“ και γινόντουσαν αυτόματα “ακατάλληλα κάτω των 18 ετών”, αυτό σημαίνει ότι απαγορεύτηκε η προβολή σε άτομα κάτω των 18 ή σε άτομα που δεν κατέχουν λογαριασμό στο Youtube.Κατά τα λεγόμενα των αντρών της Capital αυτό ήταν ένα σαμποτάζ από το Youtube ή από το “σύστημα” που μέχρι τότε τους πολεμούσε γιατί ήταν ανένταχτοι σε αυτό. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν είναι αληθής οι ισχυρισμοί, πάντως από προσωπική εμπειρία όταν γράφω “FY“ στον τίτλο ενός βίντεο ή το προσθέτω στις ετικέτες, το βίντεο “φλαγκάρεται” και αυτό ίσως επειδή το FY παραπέμπει στο Fuck You αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Στο βίντεο, λοιπόν, ο ράπερ Light κάνει κάποιες δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό Youtube, τον τρόπο που συντίθενται οι τάσεις αλλά και τον ρόλο που παίζουν κάποιες εταιρίες στον σχηματισμό τους. Μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

 

“Υπάρχει μία εταιρία η οποία λέγεται Digital Minds και αυτή η εταιρεία εκπροσωπεί το Youtube στην Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό, η Digital Minds είναι το Youtube στην Ελλάδα ελέγχει τα trendings και όποια μαλακία θέλει να βάλει στα trendings νούμερο 1 και να το κρατήσει στο νούμερο 1 μπορεί να το κάνει πολύ απλά γιατί είναι κυβέρνηση, είναι το Youtube στην Ελλάδα. Οπότε, όποιος έχει συμβόλαιο με την Digital Minds που είναι πολλοί και youtubers και rapers και καλλιτέχνες λαϊκοί κλπ κλπ…Όποιος έχει συνεργασία με την Digital Minds μπορεί να είναι στο trending και για τρεις εβδομάδες νούμερο 1.”

“Με έχουν πλησιάσει τρεις άνθρωποι διαφορετικοί να μπω στην Panik Records. Δεν μπαίνω, δεν ξεφτιλίζομαι.”

 
Η απόδειξη ότι η Capital συνεργάζεται με την Digital Minds.

Η απόδειξη ότι η Capital συνεργάζεται με την Digital Minds.

Θέλοντας να σημειώσουμε αυτή την αλλαγή πλεύσης του Light και της Capital γενικότερα -εφόσον από ότι βλέπουμε στις περιγραφές των τραγουδιών της πλέον συνεργάζονται με την Digital Minds και επίσης την είδαμε να συνάπτει συμφωνία με την Panik Records- δημιουργήσαμε ένα βίντεο σατυρικού περιεχομένου. Το βίντεο παρουσιάζεται ως μία τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ρεπόρτερ μας και του Light σχετικά με το καινούριο κομμάτι του, Oj, που δίκαια βρίσκεται στην πρώτη θέση των τάσεων. Ξεκάθαρα στον λόγο φαίνεται η διάθεση να σατιρίσουμε το συγκεκριμένο θέμα και πως αυτό είναι αντιφατικό,από την μια να λες πως το σύστημα σε πολεμάει για αυτό δεν μπήκες στην πρώτη θέση των τάσεων και από την άλλη να συνεργάζεσαι με το σύστημα το ίδιο.

Το βίντεο δεν πέρασε απαρατήρητο. Κάποιοι από τους θεατές γέλασαν, κάποιοι θίχτηκαν, κάποιοι άλλοι εντόπισαν το point του και άλλοι ξαφνιάστηκαν με την μεγάλη “κωλοτούμπα“ (sic). Όλα καλά μέχρι εδώ. Υπήρχε όμως μια μεγάλη μερίδα των θεατών που δεν αντιλήφθηκε τον σκοπό και την δομή του βίντεο και θεώρησαν πως σκοπός μας ήταν να θεωρηθεί πραγματική συνέντευξη και να εξαπατήσουμε το κοινό ώστε να “χτυπήσουμε“ τον καλλιτέχνη. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα: “Είναι ηλίθιοι, είναι τόσο φανατισμένοι που φορούν παρωπίδες ή είναι λειτουργικά αναλφάβητοι και δεν αντιλαμβάνονται τι διαβάζουν;”.

Να σημειώσουμε εδώ πως αυτό που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό και ειδικά μετά τα ντροπιαστικά γεγονότα του Αυγούστου είναι ότι η φάση έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα (σε πολλά έχει χωριστεί αλλά άλλο θέμα αυτό). Οι μεν υποστηρίζουν <<μέχρι τελευταίας ρανίδας του αίματος>> τους τον Snik και οι δε υπερασπίζονται με σθένος τον Light σε μια κόντρα που φαίνεται να μετακυλίεται από τους πρωταγωνιστές στους παρατηρητές. Νέα παιδιά δεν διστάζουν να μοιράσουν ευχολόγια που ξεκινούν από ένα <<Καρκίνο να πάθεις αν ξαναμιλήσεις για Snik>> και φτάνουν στο <<Να σου πεθάνει ότι αγαπάς που θα μιλήσεις για Light>>. Άτομα που καλά καλά δεν έχουν λύσει τα προσωπικά τους ζητήματα μάχονται -έστω και διαδικτυακά- με τεράστιο σθένος για θέματα που δεν τους αφορούν. Οκ, αυτός ο φανατισμός φτάνει τα επίπεδα του Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε εδώ και χρόνια στην κοινωνία, όμως πραγματικά είναι ικανός να τους τυφλώσει και να μην βλέπουν τα προφανή;

Παρόλο που προσπαθήσαμε να καταστήσουμε σαφές ότι το βίντεο είναι προϊόν μοντάζ και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα δεν το καταφέραμε με απόλυτη επιτυχία. Ο δογματισμός έκανε πάλι την δουλειά του και κατάφερε να κάνει τους αδαείς να δουν μόνο αυτά που θέλουν. Παρακάτω παραθέτω οφθαλμοφανείς ενδείξεις που δείχνουν ότι πρόκειται για μονταρισμένο υλικό:

Ένδειξη 1 - Ο τίτλος του βίντεο: Εδώ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, ξεκάθαρα πράγματα “FakeInterviews“.

Ένδειξη 2 - Η περιγραφή του βίντεο: Ανοίγοντας την περιγραφή του βίντεο βλέπουμε την εξής διευκρίνηση: “Το παρόν υλικό είναι προϊόν μοντάζ και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. “

Ένδειξη 3 - Disclaimer: Ένα μήνυμα μέσα στο βίντεο το οποίο εμφανίζεται τέσσερις φορές σε περίοπτη θέση και αναφέρει: “Το παρόν υλικό είναι σατυρικό και ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Δεν έχει καμία διάθεση να προσβάλει ή να ενοχλήσει αλλά να διασκεδάσει τον θεατή“.

Ας συμφωνήσουμε ότι αυτές οι τρεις ενδείξεις είναι κάτι παραπάνω από αρκετές για να καταλάβουν και οι πιο απαίδευτοι άνθρωποι τον σκοπό του βίντεο και με αυτή τη διευκρίνιση έχουμε τη συνείδηση μας καθαρή ότι κάναμε ο,τι μπορούσαμε για να μην παραπλανήσουμε. Όμως οι ορδές των φανατισμένων οπαδών έσπευσαν να καταδικάσουν, να αφορίσουν, να ευχηθούν θανάτους και να μας απειλήσουν με βιαιοπραγίες επειδή προσπαθήσαμε, άκουσον άκουσον, να εξαπατήσουμε το καλό και αμόλυντο κοινό προσβάλλοντας και λοιδορώντας τον καλλιτέχνη. Αντί οι σχολιαστές να εστιάσουν στο θέμα του βίντεο και να σχολιάσουν αυτό διάλεξαν να ασχοληθούν με αυτό που τους επιτρέπει η αντίληψη τους.

53458944_2480873765320281_6882381021040345088_n.jpg
53016313_259567108255251_8273240977951424512_n.jpg
53016313_259567108255251_8273240977951424512_n.jpg
53252999_472437579955181_8331783808852426752_n.jpg
53458944_2480873765320281_6882381021040345088_n.jpg
53226215_617920838648891_6457203873193918464_n.jpg

Η “προβατοποίηση” του κοινού έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και έχει καταφέρει να ριζωθεί στη συνείδηση του. <<Δεν μου αρέσει το τραγούδι του Snik γιατί εγώ είμαι με τον Light>> ή <<αποκλείεται το Flash του Slogan να είναι καλύτερο του OJ γιατί εγώ υποστηρίζω τον Light>>. Έτσι, οι ακροατές-οπαδοί πέφτουν σε έναν αέναο κύκλο, ανακυκλώνονται σε μία κόντρα που δεν νομίζω ότι υφίσταται πλέον. Οι πρωταγωνιστές δεν ασχολούνται όμως οι fans είναι έτοιμοι να “αλληλοσκοτωθούν“. Στην Ελλάδα υπάρχει και το άλλο, επισημαίνεις το λάθος κάποιου; Αυτόματα κατατάσσεσαι στην απέναντι όχθη, είσαι εχθρός μας και εγκάθετος. Ποιοι είστε εσείς; Τα πρόβατα που ακολουθούν τον ποιμένα πιστά και ενστερνίζονται κάθε του λέξη; Τότε ναι, είμαι εχθρός σας. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω μόνο για τους συγκεκριμένους fans των συγκεκριμένων καλλιτεχνών αλλά και για τους άλλους. Ξέρεις ποιους άλλους, αυτούς που θα σου πουν κάτω από κάποιο κομμάτι κάποιου oldschoolα καλλιτέχνη: “Εσύ ρε βλάκα askunkfunk ασχολήσου με τον Snik και άσε τον τάδε και τον δείνα“ άλλο που ο τάδε και ο δείνα με έχουν θερμοπαρακαλέσει να ανεβάσω το καινούριο τους κομμάτι επειδή “είναι τρελό κομμάτι μαν“. Αυτοί είναι οι χειρότεροι γιατί ντύνουν τον κομπλεξισμό και την εσωστρέφεια τους με τον μανδύα του υπέρμαχου του χιπ χοπ.

Κλείνοντας, να σημειώσω ότι δεν περιμένω να αλλάξει κάτι με αυτό το κείμενο, τα πρόβατα θα παραμείνουν πρόβατα εξάλλου είναι βολικά. Δεν ενοχλούν, μόνο βελάζουν. Συνεχίστε έτσι λοιπόν, μην φιλτράρετε τίποτα απλά ακολουθήστε πιστά!