The one in front of the gun lives forever - Γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος για τον Nipsey Hussle

 

Πριν από μερικές μέρες, στις 31 Μαρτίου ο 33χρονος ράπερ από το Los Angeles, Nipsey Hussle πέφτει νεκρός από πυροβολισμούς μπροστά από το μαγαζί του, Marathon Clothing.

Συντετριμμένη η χιπ χοπ κοινότητα εξέδωσε τα συλληπητήρια της στην οικογένεια του Nipsey και στους οικείους, ξεκινώντας για ακόμη μια φορά την συζήτηση για την βία που παράγεται στο εσωτερικό των μαύρων κοινοτήτων και σε μεγάλο βαθμό αναπαράγεται από την ραπ μουσική.

Ο ίδιος ο Nipsey είχε δηλώσει ανοιχτά πως στο παρελθόν ήταν μέλος των Crips, συγκεκριμένα στους Rollin’ 60’s από το Los Angeles οπότε σίγουρα η καθημερινότητα των συμμοριών με όλα τα παρελκόμενα δεν του ήταν κάτι άγνωστο.

Ωστόσο, ο Nipsey πέρα από ράπερ και πρώην μέλος των Crips είχε αρχίσει να εξελίσσεται σε εμβληματική μορφή της μαύρης κουλτούρας και προόδου στο εσωτερικό της κοινότητας του. Μεταξύ άλλων είχε ο ίδιος χρηματοδοτήσει μια σειρά από μικρές επιχειρήσεις όπου προσέφεραν θέσεις εργασίας σε νεαρούς μαύρους, αναλάμβανε έξοδα κηδειών για οικογένειες που αδυνατούσαν να τα καλύψουν, έδινε προτεραιότητα στις επιχειρήσεις του σε πιο ασθενείς οικονομικά και κοινωνικά ανθρώπους, έδινε λεφτά για την ανοικοδόμηση γηπέδων μπάσκετ, χρηματοδοτούσε σχολικά προγράμματα και η τελευταία του προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός κέντρου STEM (Science, Technology, Engineering, Math) για τους λιγότερο προνομιούχους μαθητές.

Η μουσική του επίσης ήταν ένα κράμα της ωμής καθημερινότητας που έζησε μαζί όμως με κοινωνικά φορτισμένους στίχους, επικίνδυνο και πολιτικό, όπως οφείλει να είναι το ραπ. Είχε καταφέρει να βρίσκεται στις λίστες του FBI μετά την συνεργασία του με τον YG για το κομμάτι FDT.

Οι στίχοι στο Dedication

“This ain't entertainment, it's for niggas on the slave ship

These songs just the spirituals I swam against them waves with

Ended up on shore to they amazement

Now I hope the example I set's not contagious

Lock us behind gates but can't tame us

Used to be, "Stay safe," now it's, "Stay dangerous"

ή οι στίχοι στο Killer

“Listen, look, before rap my last name was my lifestyle

And when I visualize success it look like right now

What was once gray skies is now white clouds

And I did it with the ones that ya'll said was not the right crowd”

και φυσικά σε πολλά άλλα κομμάτια φανερώνουν πάνω κάτω για τον Nipsey πως ήταν self made και diy όσο δεν πάει, πιστός στις αρχές της χιπ χοπ κουλτούρας για την βοήθεια στην κοινότητα, thug και αληθινός. Ένας ράπερ που ενδεχομένως να μην εκτιμήθηκε όσο έπρεπε όταν ήταν ζωντανός και post mortem σίγουρα θα εκτιμηθεί παραπάνω.

Συνάντηση των συμμοριών με αφορμή τη δολοφονία του ράπερ.

Συνάντηση των συμμοριών με αφορμή τη δολοφονία του ράπερ.

Αλλά το πιο στενάχωρο στην υπόθεση του Nipsey είναι πως η δολοφονία του, μάλλον, δεν θα αποτελέσει για σκέψη σε μια κουλτούρα η οποία φαίνεται πως τρώει τα παιδιά της. Με τουλάχιστον 5 θανάτους ή δολοφονίες ράπερ κάθε χρόνο η συζήτηση για το πως θα σταματήσει επιτέλους αυτός ο κανιβαλισμός δεν φαίνεται να πλησιάζει στο τέλος της. Οι νέοι ράπερ αντί να εμπνέονται από τον Nipsey που βοηθούσε την κοινότητα του εμπνέονται από τον Nipsey που άραζε με τους Crips, άσχετα που ο ίδιος μπορεί να τους κατέκρινε για αυτό. Σίγουρα δεν μπορείς να μιλήσεις εξ’ονόματος ενός νεκρού, μπορούν όμως να μιλήσουν για τον ίδιο οι πράξεις του, οι οποίες ήταν σίγουρα σε μια πολύ ελπιδοφόρα κατεύθυνση.

Οπότε ας περιμένουμε και ας δούμε ποιο κομμάτι του Nipsey θα καταφέρει να εμπνεύσει τον κόσμο του χιπ χοπ.