Είδηση "ΒΟΜΒΑ" από DREAMLAND - Ποιοι ράπερς θα εμφανιστούν;

 

Ποιος δεν θυμάται την Dreamland του 2014;

Οι περισσότεροι από εσάς θα θυμάστε το hype που ακολούθησε την πρώτη Dreamland του 2014. Οι λόγοι αρκετοί όπως η μαγευτική τοποθεσία -Αρχαία Ολυμπία δίπλα στις όχθες του ποταμού Αλφειού και σε ένα πανέμορφο δάσος που παλαιότερα διεξαγόταν και το Alfios Eco Festival- που διέθετε εύκολη πρόσβαση από Αθήνα, Πάτρα και Καλαμάτα αλλά και το Line up το οποίο απαρτιζόταν από τους τότε 30 καλύτερους djs ηλεκτρονικής μουσικής. Η επιλογή τους έγινε με βάση το bio τους αλλά και της τότε τους πορείας (djing, παραγωγές, συνεργασίες, δισκογραφικές δουλειές). Για να μην λέμε πολλά, η Dreamland ήταν μία όαση για το τότε διψασμένο κοινό για ένα μεγάλο υπαίθριο, τριήμερο και επιτυχημένο Festival ηλεκτρονικής μουσικής.

 
dsc_3638.jpg
 

H Dreamland εξέδωσε ανακοίνωση “ΒΟΜΒΑ” - βάζει ράπερς στο line up.

Μετά την επιτυχία της πρώτης χρονιάς με ένα line up το οποίο άφησε ευχαριστημένους και τις πιο απαιτητικούς επισκέπτες, η διοργάνωση απέδειξε πως έχει τη δυνατότητα να ερμηνεύσει την επιθυμία του κόσμου και να στελεχώσει το Festival με τα ονόματα που το κοινό ήθελε να ακούσει. Έτσι, ακολουθώντας την τάση της εποχής και βλέποντας την δύναμη που έχει αποκτήσει η rap μουσική, η Dreamland αποφάσισε να την εντάξει στο πλούσιο line up της. Αυτό που έχει φέρει κάποια αναστάτωση σε καλλιτέχνες και μάνατζερς είναι η επιλογή των ονομάτων  που θα παρευρεθούν. Μετά την ανακοίνωση της Dreamland στο Facebook όπου υποστήριξε ότι το Φεστιβάλ θα απαρτίζεται από τους καλύτερους της σκηνής αναρωτιόμαστε ποιοι θα είναι αυτοί αφού στην ελληνική σκηνή όλοι διαλαλούν πως είναι “οι καλύτεροι”.

Η επίσημη ανακοίνωση της Dreamland στο Facebook σχετικά με την ραπ μουσική και τον τρόπο επιλογής των καλλιτεχνών

72383247234627364372846237.png

Το ερώτημα που προκύπτει μετά ανακοίνωση

Στην ουσία αυτό που θέλουν να μάθουν οι fans είναι ποιοι από τους αγαπημένους τους ράπερς θα συμμετέχουν στο event. Αν κρίνουμε τα όσο βλέπουμε στα social media μπορούμε να σχηματίσουμε μόνοι μας μια εικόνα για το ποιος έχει μεγάλη απήχησε σε αυτά ή για το ποιος μετράει τα περισσότερα shows και επομένως μπορούμε να μαντέψουμε τα ονόματα - πάντα κατά προσέγγιση. Όμως είναι έτοιμοι οι Έλληνες ράπερς να συνυπάρξουν σε ένα τόσο μεγάλο event;; Το παράδειγμα δόθηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη Καλαμάτα, όπου σχεδόν όλη η σκηνή μαζεύτηκε για ένα live - βέβαια όχι τόσο μεγάλο βεληνεκούς όπως η Dreamland - και πάλι είχαμε απουσίες λόγω των γνωστών “περιστατικών“. Για όσους δεν καταλαβαίνουν τι εννοούμε, μπορούν να αναρωτηθούν γιατί η Capital Music - ένα τεράστιο label για τα ελληνικά δεδομένα - απουσίαζε από ένα event που συμμετείχαν όλα τα μεγάλα ονόματα της σκηνής ή απλά να αναρωτηθούν τον ρόλο που έπαιξε αυτό το live στην μετέπειτα κόντρα Snik - Light και τα θλιβερά γεγονότα που ακολούθησαν.

Κάποιος θα μείνει εκτός;;

Όσος θόρυβος απορρέει από τέτοια σκηνικά και όση διαφήμιση μπορεί να πετύχουν, είναι λογικό για τον διοργανωτή να προσπαθήσει να κρατήσει την ισορροπία στο Line up και να διαφυλάξει να μην υπάρξουν τριγμοί μεταξύ των καλλιτεχνών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι μιλάμε για ένα τριήμερο Festival μας οδηγεί σε δύο λύσεις. Η μία είναι χωριστούν οι καλλιτέχνες σε διαφορετικές μέρες με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθούν τυχών δυσάρεστες ή ακόμα και επικίνδυνες συναντήσεις και η δεύτερη είναι να μείνει κάποιος “εκτός“. Αν πάρουμε ως πιθανό σενάριο την δεύτερη λύση πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος θα είναι ο “αδικημένος“. Από τη μία έχουμε μια Capital η οποία μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας και επί της ουσίας της ένταξης της στην Panik Records, δείχνει να “ανεβαίνει” με γοργούς ρυθμούς τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο, γεγονός που καθιστά αδιαμφισβήτητη την συμμετοχή της στο μεγάλο αυτό festival. Από την άλλη πλευρά, η Offbeat σαν μια ανερχόμενη υπερδύναμη στο ελληνικό ραπ αφού αυτή έδειξε το δρόμο για σοβαρές χορηγίες και συνεργασίες και μάλιστα μετά το επιτυχημένο της tour σε όλη την Ελλάδα φαίνεται πιο έτοιμη από ποτέ για ένα τόσο δυνατό και απαιτητικό event. Όπως και ο Snik, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο ζενίθ της καλλιτεχνικής του πορείας καθώς μετράει 2 συνεχόμενα Mad awards, πολλές εμπορικές συνεργασίες και αμέτρητα shows. Θα έρθει ένα ακόμα να προστεθεί στο ημερολόγιο του; Θα το μάθουμε σύντομα.

Update* Πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε: Mad Clip

58373387_1853839278054771_8253300316674457600_n.jpg

Η πρώτη ανακοίνωση της Dreamland ήρθε, το όνομα που ανακοινώθηκε για την πρώτη ημέρα του Dreamland Festival έφερε ανάμεικτα συναισθήματα στους fans και ο κόσμος του ραπ διχάστηκε για ακόμη μια φορά. Από την μία, οι fans του Mad Clip που ανυπομονούσαν για μια τέτοια ανακοίνωση και από την άλλοι οι τύποι “αυτό δεν είναι αληθινό ραπ, είναι trap“ ξεπετάχτηκαν και έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν αμφιβάλλοντας για το πόσο θα ακούσουν ραπ μουσική στο Festival. Είναι οι κλασσικοί τύποι που κάνουν θόρυβο σε δημοσιεύσεις στο facebook, δίχως να αναλογιστούν το γεγονός πως καλλιτέχνες σαν τον Mad Clip έχουν μία πληθώρα φανατικών ακολούθων όλων των ηλικιών και θεωρούν τυχαίο το γεγονός πως στέκονται στη μουσική βιομηχανία -μια άποψη που φαντάζει αστεία. Από εκεί και πέρα, η επιλογή του Mad clip αφήνει ερωτηματικά για το πως θα στελεχωθεί το Event. Στο πρόσφατο παρελθόν παρακολουθήσαμε το All Star Bangers festival στην Αθήνα όπου κάποιοι από τους πιο hot καλλιτέχνες βρέθηκαν σε κοινό stage. Από την μεριά της Capital Music δεν υπήρξε καθολική εκπροσώπηση αφού οι μόνοι που βρισκόντουσαν στο Line up ήταν οι Mad Clip και Ypo. Δεν ξέρουμε αν η απουσία της Capital από αυτό το event σχετίζεται με την παρουσία του Snik ή ενός ράπερ που είναι “affiliated“ με την Off beat και μάλιστα ήταν στο tour της, τον iLLEOo.

Αν δεχτούμε πως ο iLLEOo θα έρθει στην Dreamland μαζί με την Offbeat, υπάρχει περίπτωση να δούμε την ίδια μέρα Capital και Offbeat στο ίδιο stage;; Η απάντηση είναι ναι, Mad Clip και iLLEOo έχουν συνεργασίες μαζί με το hit του 2019 που δεν μπορεί να λείπει από ένα τέτοιο Festival, οπότε σε αυτή τη περίπτωση θα δούμε κάτι πρωτοφανές..Slogan και Light στο ίδιο Festival, την ίδια μέρα και στο ίδιο stage. Παρόμοιες εκδοχές είναι που αυξάνουν την ανυπομονησία για περαιτέρω ανακοινώσεις..

 
0392848001399896612-736x400.jpg
 

Κλείνοντας να υπογραμμίσουμε την επιθυμίας μας να συνυπάρξουν όλες οι μεγάλες δυνάμεις του ελληνικού ραπ και να δείξουν σε πανελλαδικό επίπεδο πως το rap πλέον βρίσκει τον χώρο του σε events όλων των ειδών, αφήνοντας πίσω εγωισμούς και λάθη του παρελθόντος. Οι απορίες θα μας λυθούν αφού το line up πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα, το μόνο σίγουρο είναι πως η παρουσία της ραπ μουσικής σε ένα τόσο μεγάλο event θα την πάει ένα βήμα παρά πέρα τόσο την μουσική όσο και το festival το ίδιο.