Βαρύς Λόγος Τιμής - Γράφει ο Κώστας Σαββόπουλος

 

Σε γενικές γραμμές δεν ακούω boom bap. Όχι μόνο αυτό, αλλά το αποφεύγω κιόλας όποτε μπορώ. Αν και θέλω να λέω ότι είμαι ανοιχτόμυαλος, μουσικά τουλάχιστον, η αλήθεια είναι ότι πλέον με το boom bap ζορίζομαι αρκετά.

Όλη η φάση με τα 4 στοιχεία, τη γενιά του ’90, του δρόμου για τον δρόμο, την τιμή και τις ιστορίες μου έχει προκαλέσει μια μικρή αλλεργία. Συν τοις άλλοις το αφτί μου έχει εξοικειωθεί πλέον τελείως με τον new school ήχο οπότε δεν μπορώ ούτως ή άλλως να προσαρμοστώ.

Μπορώ να πω με άνεση όμως ότι δεν περίμενα να ακούσω κάτι τόσο καλό με boom bap ήχο όσο το Νύχτα των ΛΤ. Μάλιστα όταν πρωτοβγήκε ο δίσκος σαν καλός ελιτιστής τον σνόμπαρα μέχρι που τυχαία τον άκουσα πριν μερικές μέρες.

Ο δίσκος είναι γαμάτος. Προσωπικά το εξέλαβα σαν φόρο τιμής στο ύφος του Τ.Κ.Π με εξίσου κλειστοφοβικά και σκοτεινά beats, ρίμες που άπτονται τέλεια της σκατένιας καθημερινότητας στην Ελλάδα του 2019, conscious με τρόπο που όντως μιλάει στον κόσμο για βιώματα με τα οποία μπορεί να ταυτιστεί και όχι ψέμα για το ψέμα και αλητεία για την αλητεία ( όπλα, κιλά από ναρκωτικά κλπ) και τέλος ακομπλεξάριστα raps χωρίς «πουτάνα», «φλώροι», «αδερφές» και τις κλασσικές ρίμες που έχουμε συνηθίσει από τους παλιούς (και τους καινούργιους ως ένα βαθμό).

Το Νύχτα ήρθε για να σηκώσει ένα πολύ βαρύ και δυσανάλογο φορτίο με το μπόι του. Σε μια εποχή όπου το ραπ, τουλάχιστον σε επίπεδο μαζικής κατανάλωσης, έχει κορεστεί από το new school, κατέφθασε για να ξαναβάλει στον “ίσιο” δρόμο τους ραπάδες παλιοσειρές που νομίζουν πως ο τρόπος για να αναμετρηθούν με τους trapers είναι να αποδείξουν ποιος είναι πιο μάγκας, πιο τσάκαλος, ποιος γαμάει πιο πολύ, γενικώς όλα τα πιο πολύ εκτός από το ποιος γράφει τις πιο καλές ρίμες και έχει την καλύτερη συνοχή στη δουλειά του.

Σε δεύτερο επίπεδο είναι μια δουλειά που προχωράει την ίδια μουσική σε μια κατεύθυνση όπου οι δημιουργοί κάνουν ραπ για το ραπ και όχι για κάποιον άλλο λόγο, τουλάχιστον πρωτίστως.

Για να μην μακρηγορώ, οι ΛΤ βγάλαν μια δουλειά που φαίνεται πως όμοια της είχε αρκετό καιρό να βγει, κυρίως λόγω της συνολικής εικόνας και χροιάς του δίσκου. Οι ρίμες, το περιεχόμενο, οι μελωδίες και οι εικόνες που δημιουργούνται φτιάξανε ένα μείγμα που είναι προωθητικό συνολικά για το ραπ και όλα τα school. Τα λέμε στις 25 Μαϊου, στο πρώτο boom bap live που θα πάω εδώ και 4 χρόνια.

Άκου το Νύχτα από το επίσημο κανάλι τους στο Youtube